Avaleht
Uudised


Eesti sai endale esimesed FIBA litsentsiga statistikud PDF Prindi Saada link
Kolmapäev, 14 September 2016 18:07

Septembris toimus esmakordselt Eestis FIBA statistikute koolitus. Selleks, et pääseda FIBA litsentseeritud statistikute hulka, tuli iseseisvalt läbida vastav e-kursus, osaleda 1-päevasel praktilisel koolitusel ja sooritada eksam.

Tallinnas toimunud koolituse tulemused olid meie jaoks väga positiivsed. Lisaks viiele FIBA väljakukohtunikule on nüüd meil ka 19 FIBA statistikut: Kätlin Pärn, Kaisa Aatonen, Kaspar Jürisson, Maarja Karm, Jaanika Karp, Gerda Kirpson, Nele Laurimaa, Anneli Lebert, Kirsti Leppik, Aljona Liivak, Margus Martin, Kaidi Pilemann, Kati Rausberg, Reet Rausberg, Annika Rüütli, Annika Salak, Marianne Tekkel, Erki Viirpalu ja Andra Viirpalu.

Saavutuse muudab meie jaoks oluliseks fakt, et alates 2016/2017 hooajast tohivad FIBA egiidi all toimuvaid mänge teenindada ainult FIBA litsentseeritud statistikud.

Õnnitleme tublisid ja soovime edukat algavat korvpallihooaega kõigile!

Viimati uuendatud Kolmapäev, 14 September 2016 18:19
 
Atso Matsalu valiti Eesti Korvpallikohtunike Kogu juhatajaks PDF Prindi Saada link
Neljapäev, 04 Juuni 2015 00:00

Eesti Korvpallikohtunike Kogu (EKKK) juhatus valmis oma 3. juuni korralisel koosolekul juhatuse esimeheks pikaajalise kogemusega korvpallikohtuniku Atso Matsalu.

Uus juhatuse esimees Atso Matsalu asub vastutama kommunikatsiooni ja juhatuse töö juhtimise eest. Eelmine juhatuse esimees Tanel Suslov jätkab Eesti Korvpalliliidu (EKL) kohtunike komisjoni liikmena, samuti EKL-i juhatuse liikmena. Eesti Korvpallikohtunike Kogu juhatuse nimel on Eesti Korvpalliliidule edastatud uute tasude ettepanek hooajaks 2015/2016.

Eesti Korvpallikohtunike Kogu juhataja Atso Matsalu sõnul on tal tegu juba tuttava tööga. „Olin samal ametikohal juba 4-5 aastat tagasi. Probleemid on aja jooksul muutunud ja lahendusteed niisamuti. Tuleb lihtsalt otsast peale hakata,“ lisas Matsalu.

Lisaks Matsalule alustavad uute liikmetena tööd Kirsti Leppik ja Jegor Mitrofanski. Eelmisest juhatusest jätkavad Rain Rannamets ja Janek Saluse. Uus juhatus on seadnud oma esimesteks prioriteetideks EKKK identiteedi parendamise, täiendavate vahendite leidmise, väljaku- ja lauakohtunike tasude tõstmise ning koolituse tõhustamise.

Atso Matsalu karjäär korvpallis algas 1987 aastal. 1989 alustas ta Eesti Meistrivõistluste kohtunikuna, alates 1992 aastast sai ta rahvusvahelise kategooria kohtunikuks. Selles rollis on ta osalenud kahel Euroopa Meistrivõistluste meestekorvpalli finaalturniiril ja kahel Universiaadil. Alates 2009 aastast on Atso Matsalu rahvusvahelise kategooria korvpallikomissar.

Viimati uuendatud Teisipäev, 10 September 2019 11:40
 
Kahele Eesti kohtunikule FIBA 3x3 litsents PDF Prindi Saada link
Reede, 08 Mai 2015 00:00

Eile sai Eesti Korvpalliliit FIBApeasekretäri Patrick Baumanni allkirjaga kinnituse, et Eestil on nüüd juures kaks FIBA kategooria kohtunikku – Jegor Mitrofanski ja Rauno Peerandi, vahendab basket.ee

3x3 FIBA litsentsi said Jegor Mirtofanski ja Rauno Peerandi. Kinnitamine tähendab, et neil on siis hetkel juures ainult 3x3 litsents. Suvehooaja künnisel on see oluline teadmine, sest suvel seisab ees mitu 3x3 tiitlivõistlust. Täsikasvanute Eest meeste koondis osaleb näiteks juuni lõpus esimestel Euroopa Mängudel Bakuus.

EKLi kohtunike koolitusjuht Aare Halliko ütles: „Niipalju kui tean, siis alles sellest hooajaks hakatakse eraldi koolitama ja litsenseerima FIBA 3x3 võistluste jaoks kohtunikke. Nemad kaks saidki FIBA kohtuniku litsentsi 3x3 võistluste jaoks.“

Halliko lisas: „Kuna selle mängu iseloom ja reeglid on veidi erinevad, siis hakatakse ka kohtunikke koolitama/litsentseerima spetsiaalselt nendeks mängudeks. Antud hetkel saadeti neile personaalne kutse seal osalemiseks, kuna nad aitasid läbi viia ka eelmisel hooajal mõningaid EM-etappe. Kuidas selle litsentsi taotlemine edaspidi saab olema, täpselt veel teada ei ole.“

Teada on kindlalt, et Mitrofanski ja Peerandi lähevad juuni lõpus vilistama Euroopa Mängudele Bakuusse.

„Tõenäoliselt läheme tõesti Raunoga mõlemad Bakuusse, see on kindel tiitlivõistlus,“ tähendas Mitrofanski. „Veel osaleme ilmselt mõlemad EMi etappidel (3x3 FIBA Eurotour) – toimub kolm kvalifikatsioonietappi Amsterdamis, Itaalias ja Riias ning 20.-21. augustil Minskis. Ühel etapil pidid osalema vist ka meie U18 tüdrukud.“

Ta lisas, et põhimõtteliselt annab litsents võimaluse osaleda ka World Touri etappidel. Kuid see on esialgu teoreetiline jutt.

Viimati uuendatud Reede, 05 Juuni 2015 09:09
 
Rain Peerandi Eurochallenge’i Final Fouri, Aare Halliko EMile PDF Prindi Saada link
Teisipäev, 31 Märts 2015 00:00

Korvpalliliitu saabus paar päeva tagasi rõõmustav teada. Nimelt ei möödu FIBA Eurochallenge’i Final Four hoolimata TÜ/Rocki väljakukumisest eestlasteta. Täpsemalt: eestlaseta. Rain Peerandi sõidab Final Fourile, kirjutab basket.ee

Alles möödunud aastal FIBA kategooria litsentsi saanud Rain Peerandi on määratud kohtunikuks aprilli lõpus Türgis toimuvale meeste Eurochallenge sarja Final Four’i. See on jällegi Eesti kohtunikele üks uus töövõit.

Eurochallenge Final Four peetakse Türgis Trabzonis 24.-26. aprillil. Osalevad Trabzonspor Medical Park (Türgi), Energia Targu-Jiu Rovinari (Rumeenia); Fraport Skyliners Frankfurt (Saksamaa) ja JSF Nanterre (Prantsusmaa). Areeniks on Trabzoni 7500-kohaline Hayri Gur Spor Salonu.

Halliko EM-finaalturniirile

Märtsi algul sai teatavaks, et Aare Hallikol usaldatakse ka EM-finaalturniiril õiguse mõistmine. Kus, millises linnas ja alagrupis, seda polnud aprilli alguse seisuga veel määratud. Kindlasti pole selleks aga Riia ja Eesti alagrupp.

Atso Matsalu, kes sai FIBA litsentsi 1992, on vilistanud kahel EM-finaalturniiril – 1993 ja 2001. Ehk neil, kus Eesti ka osales.

Valdu Suurkase CV on mõõtmatult pikim. Saanud FIBA litsentsi 1975, usaldati umbes 1990ndani tema hoolde palju olulisi kohtumisi nii EMidel, MMidel kui ka OMidel.

Viimati uuendatud Reede, 05 Juuni 2015 09:13
 
Noorkohtunike koolitus PDF Prindi Saada link
Teisipäev, 24 Märts 2015 08:56

Eelmisel nädalavahetusel (19.-22. märts) toimus järjekordne noorkohtunike koolitus U15 EYBL turniiri raames. Seekord oli asukohaks Keila linn. Kohtunikel oli kolm päeva täis põnevaid mänge.

Vaatlejateks oli Fiba kohtunik Tanel Suslov (koolituse läbiviija) ja Fiba instruktor Atso Matsalu. Avaloengu pidas noorkohtunikele Fiba aukomissar Valdu Suurkask. Seekord oli kohtunikud Eesti eri paikadest (Tallinn, Tartu, Rakvere ja Paide) ning osalejate hulgas oli nii uusi kui vanu tuttavaid: Alex Talisainen, Margus Napp, Hendrik Laas, Kristen Jakobson, Siim Kongo, Rauno Kongo ja Toomas Kiis.

Noorkohtunikud said oma tööga väga kenasti hakkama. Treeneritelt saadud tagasiside oli positiivne ja rõõmustav, et selliseid kohtunike koolitusi korraldatakse. Kindlasti julgustati taoliste koolituste jätkamisega.

Täname veelkord koolitusel osalejaid, koolitajaid ja Keila Korvpallikooli tubli turniiri korralduse eest.

Viimati uuendatud Teisipäev, 24 Märts 2015 09:01
 


Lehekülg 1 / 4